“Kuşak ve Yol” Çin-Türkiye Dil ve Kültür Ekonomi ve Ticaret Değişimi Akademik Sempozyumu’na yoğun ilgi

From: https://criturk.com/kusak-ve-yol-cin-turkiye-dil-ve-kultur-ekonomi-ve-ti...

“Kuşak ve Yol" Çin-Türkiye Dil ve Kültür Ekonomi ve Ticaret Değişimi Akademik Sempozyumu, Nankai Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Konfüçyus Enstitüsü’nün katkıları ile sanal ortamda yapıldı. Sempozyuma, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Qin Li, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Wu Jian, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cansu Körkem Akçay, Nankai Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Direktörü Prof. Yuelin Li, Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fatma Yeşim Ekinci ve birçok akademisyen katıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Nankai Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Wang Lei, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin yalnızca ticaret alanında değil, kültür paylaşımında da önemli bir rol üstlendiğinin altığını çizdiği konuşmasında şu ifadelere yer verildi:

“Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Çin'den çıkmıştır ancak fırsatlar ve başarılar dünyaya ait. Kadim İpek Yolu’nun tarihi sembollerini ödünç alan Kuşak Yol İnisiyatifi, güzergâh üzerindeki ülkelerle aktif olarak ekonomik ortaklıklar geliştiriyor ve 100'den fazla ülke ile uluslararası kuruluş tarafından aktif olarak destekleniyor. Yüz yıllık değişimler ve Covid-19 salgınının karşısında Kuşak ve Yol, dünyadaki tüm ülkelerin iş birliği yoluyla kalkınma isteklerini gerçekleştirmeleri ve bir topluluk inşa etmeleri için önemli bir pratik platform sağlamıştır. Çin ile Türkiye’nin tarihte uzun bir geçmişi var. 51 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, özellikle Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ortak inşasının sürekli ilerlemesiyle, iki taraf ortaya çıkan alanlarda iş birliğini genişletmeye devam etti. Çin ile Türkiye arasındaki eğitim, beşeri bilimler, ekonomi ve ticaret alanlarında işbirliğinin genişliğini ve derinliğini ortaklaşa genişletmek bizler için kıymetli bir durum.”

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Vekili Wu Jian ise, artan diplomatik ilişkilerin Türkiye ile Çin arasında daha fazla kültür alışverişini ortaya çıkardığını ve iki kadim halkın birbirini daha da iyi tanımasına yardımcı olduğunun altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cansu Körkem Akçay konuşmasında, iki ülke arasındaki eğitim faaliyetlerinin artış gösterdiğini hatırlatarak, Türk öğrencilerin Çin’deki eğitim sürecine dair bilgiler verdi.

Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fatma Yeşim Ekinci yaptığı konuşmada, Kuşak Yol İnisiyatifi’ne ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Kuşak ve Yol gibi girişimlere bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna şüphe yoktur. Dünya’da Covid-19 salgınının etkisini azaltmak için bir toparlanma planına ihtiyacı olduğu gerçeği göz önüne alındığında, tüm toplumlar giderek daha fazla gelişmek zorunda hissediyorlar. Bu yüzden sınırları aşan iş birlikçi çabalar, ekonomilerine canlılık ve dinamizm enjekte ediyor. Yeditepe Üniversitesinde Konfüçyus Enstitüsü'nün açılışında da olduğu gibi Türkiye'de kurulan enstitüler sayesinde çeşitli imkânların ülkemizde yayıldığına tanık olduk. Son beş yılda öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından verilen büyük destek sayesinde Türkiye'deki Çinli işletmeler ile ortaklarımız diyaloğunu ileri noktalara taşıdı. Bugünkü etkinlik kararlılığımızı artırmaya hizmet ediyor.” diye konuştu.

Uluslararası İpek Yolu Ekonomi, Ticaret ve Kültür Derneği Tianjin Temsilciliği adına söz alan Deng Ling'in, Tianjin ile yapılan ortak gelişmelere dair bir sunum gerçekleştirdi. Ling sunumunda, ”2015 yılındaki kuruluşundan bu yana derneğimizin çalışmalarının odak noktası ‘Çinli işletmelerin küreselleşmesi’ ve yabancı girişimlerin kazandırılması oldu. Sıfırdan başlayan dernek, aralarında ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler içeren birçok alanda faaliyete ev sahipliği yapmıştır. 2015 yılından itibaren 8 girişimciyi ilk kez Türkiye'ye getirdik. Bu ülkeye ayak bastıklarında ilk hissettikleri şey Türklerin misafirperverliği oldu. Sadece birkaç günlük denetim ve iletişimden sonra grubumuzdaki girişimciler başladı. O zamandan beri Çinli işletmelerin Türkiye'ye giriş serüveni başlamış oldu. 2015'ten 2017'ye kadar, her zaman ‘Çinli işletmelerin küreselleşmesini’ teşvik etmek ve çalışmalarımızın odak noktası olarak yabancı işletmeleri davet etmek, Türk şirketleri ve Çinli şirketler arasındaki ilgi noktasını bulmak bizim için hedef oldu. Bununla birlikte, girişimcilerin düşünceli ve özverili hizmetleri için ziyaret eden tüm işletmelerden övgü aldık.” dedi.